skip to Main Content

Zuivelmakerij

Kaas

1271103_367637086726725_6733009075888046752_okMet behulp van de stichting kon in 1999 de kaasmakerij van start. De melkgeiten op de boerderij krijgen in het voorjaar lammeren. Dat is ook het moment waarop de dieren melk gaan geven. De eerste weken is alle melk voor de lammeren. Daarna zijn de lammeren zover dat ze zelf hooi en brok eten en minder melk nodig hebben. Dan gaat het melkseizoen van start en worden de geiten machinaal gemolken. Dit ritueel trekt altijd veel bekijks en de melkers geven graag uitleg over het melken en het kaasmaken.

In de kaasmakerij wordt de melk een paar dagen bewaard. Twee dagen per week wordt de melk gepasteuriseerd en verkaast. Het resultaat (geitenkaas naturel of met verschillende kruiden) is te koop in de kantine.

Het kaasmaken gebeurt door vrijwilligers. Dat betekend dus ook dat er geen kaas gemaakt kan worden als er geen vrijwilligers zijn. Op dit moment (2020) wordt er géén kaas gemaakt.

Yoghurt

Momenteel wordt er in ons zuivelhuis yoghurt gemaakt door Luwia. Yoghurtmaker Kerem maakt de yoghurt, door koeienmelk te laten fermenteren. Speciale yoghurtbacteriën die aan de melk worden toegevoegd, breken tijdens het fermenteren een deel van de lactose in de melk af, tot melkzuur.

Wilt u de yoghurt ook eens proberen?
Neem dan even contact op met de yoghurtmakers via info@luwia.nl

       

X